Blogi

Täältä löydät ikkunoihin ja oviin liittyvät asiantuntijajutut, blogitekstit, videot ja kuvat. Asiantuntijamme julkaisevat täällä ajankohtaisia juttuja mm. ikkunaremontteihin, rakentamiseen ja sisustamiseen liittyen.

Varaudu talveen Lammin ikkunoiden ja ovien syyshuolto-ohjeilla_1200 Kategoria: Ikkunat, Ovet

Varaudu talveen Lammin ikkunoiden ja ovien syyshuolto-ohjeilla

Talvea vasten kannattaa käydä kaikki ikkunat ja ovet läpi ja tehdä pieni syyshuolto. Lammin ikkunoiden ja ovien syyshuolto-ohjeita noudattamalla varmistat, etteivät syyssateet, talvi ja pakkaset aiheuta ongelmia. Kerron tässä blogissa lyhyesti, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ikkunoiden ja ovien huoltamisessa ja miten huoltotoimet toteutat käytännössä tee-se-itse -tyylillä. Jos tulee kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä!

Lammin ikkunoiden ja ovien huoltaminen

Syyshuollon keskeisin idea on varmistaa, että ikkunat ovat hyvässä kunnossa talvea varten. Ikkunoiden huollon keskiössä on mm. ikkunoiden tiiveyden, lukkojen, hyttyspuitteiden ja korvausilmaventtiilien tarkastus. Ikkunat kannattaa myös pestä ennen pakkasten tuloa. Samalla on hyvä aika tarkistaa kaikki muutkin ikkunoiden kuntoon vaikuttavat seikat alle tekemäni listan perusteella.

Ovien kohdalla pätee moni sama asia kuin ikkunoissa. Esimerkiksi ovien tiiveyden tarkistaminen on olennaista, ettei sisätiloihin tunkeudu turhaan kylmää ilmaa. Ovien osalta kannattaa tarkistaa myös mm. saranoiden ja lukkojen säädöt sekä tehdä tarvittavat voitelut. Vuosittain tehdyt ikkunoiden ja ovien huollot pidentävät merkittävästi niiden elinikää ja parantavat arkista käyttöä. 

Lammin ikkunoiden syyshuolto-ohjeet_ikkunan lukot ja helat

Ikkunoiden syyshuollon muistilista

Syyshuolto on helpointa aloittaa lataamalla tämä Lammin Ikkunan syyshuoltolista ja tulostamalla se itselle. Siihen voit merkitä tekemäsi huoltotoimenpiteet järjestyksessä. Samaisesta listasta löydät myös tarvittavat työkalut ja muut tarvikkeet. Tässä syyshuollon muistilista:

1) Tarkista ikkunan tiiveys ja tiivisteet

Ikkunoiden tiiveys ja tiivisteiden kunto vaikuttavat suorassa suhteessa siihen, kuinka hyvin ikkunat pitävät kylmän ilman asunnon ulkopuolella. Mikäli tiivisteet repsottavat, ovat selkeästi kuluneet tai pois paikoiltaan, eivät ikkunapuitteet ole tiiviit kiinni ollessaan. Jos tiivisteet ovat kokonaisuudessaan huonossa kunnossa, kannustamme hankkimaan lähimmästä rautakaupastasi uudet uratiivisteet.

2) Tarkasta vedenpoistoreiät ikkunan alaprofiilista

Ikkunan ulkopuolella on alaprofiilissa pienet vedenpoistoreiät. Vedenpoistoreiät mahdollistavat veden ohjaamisen pois ikkunan rakenteista. Lisäksi ne tuulettavat ikkunan välitilaa. Syysaikaan nämä reiät saattavat tukkeutua mm. roskien tai puista tippuvien lehtien takia. Talviaikaan kannattaa säännöllisesti tarkistaa reikien tilanne myös lumen osalta.

3) Varmista, että kaikki ikkunalukot on suljettu ja lukot pitävät

Tämä on helpointa varmistaa ensin avaamalla ikkunat ja sitten sulkemalla ne huolellisesti. Mikäli lukkiutumisessa on ongelmia, katso ensin kohta 5. Voitele pitkäsulkijat ja lukot. Mikäli voitelu ei auta, voit ottaa meihin yhteyttä tarkemman kuntokartoituksen tekemiseksi.

4) Irrota hyttyspuitteet talveksi

Hyttyspuitteet ja muut hyönteispuitteet kannattaa irrottaa talveksi. Esimerkiksi linnut saattavat nokkia verkon rikki talviaikaan, kun lintuja kiinnostavat puista tippuvat lehdet ja muut ainekset jäävät puitteisiin kiinni. Tätä ei useinkaan tehdä, vaikka puitteiden poistaminen talviajaksi selvästi pidentää niiden käyttöikää. Hyttyspuitteen poistaminen tulee tehdä ikkunoiden huolto- ja käyttöohjekirjan mukaisesti.

5) Voitele pitkäsulkijat ja lukot

Ikkunan pitkäsulkimien ja lukkojen voitelu on olennainen osa ikkunoiden huoltotoimia. Voitelun ansiosta ikkunoiden sulkemis- ja avausmekanismit pysyvät pitkään käyttökelpoisina, eikä niitä tarvitse lähteä uusimaan. Voiteluun sopivat hyvin lukkoöljyt, aseöljyt tai muut vastaavat spray-öljyt.

6) Puhdista tai vaihda ikkunoiden korvausilmaventtiilien suodattimet

Ikkunoiden korvausilmaventtiilien suodattimien puhdistaminen (ja tarvittaessa myös vaihto) kannattaa tehdä säännöllisesti esim. 1-2 kertaa vuodessa riippuen venttiilimallista. Esimerkiksi Lammi Ikkunoissa eniten käytetyssä Biobe VS -korvausilmaventtiilissä puhdistus tulisi tehdä kaksi kertaa vuodessa irrottamalla suodatinkotelon sisällä oleva solumuovisuodatin ja pesemällä se saippualiuoksessa. Lisäksi itse venttiilikotelo on hyvä imuroida.

Lammin ulko-ovien syyshuolto-ohjeet_oven öljyäminen ja voitelu

Vinkki: Lammin ulko-ovissa on mukana pitkäsulkijan huolto- ja öljyämisohjeet, jotka helpottavat huoltotoimenpiteiden toteuttamista.

Ovien syyshuollon muistilista

Tässä samaisessa syyshuollon listassa on sekä ikkunoiden että ovien syyshuoltotoimenpiteet taulukoituna. Aloita käymällä lista läpi ja tutustumalla alla oleviin ohjeisiin:

1) Tarkasta oven tiivisteet

Tähän pätee sama sääntö kuin ikkunoissa: Mikäli tiivisteet ovat huonossa kunnossa, rikkoutuneet tai pois paikoiltaan, ei ovi ole tiivis. Tarkista tiivisteiden kunto ja tarvittaessa hanki uudet tiivisteet. Suosittelemme käyttämään ovissa alkuperäistä tiivistemallia. Ota yhteyttä meihin tarvittaessa tai käy lähimmässä rautakaupassa.

2) Tarkasta oven käyntiväli ja oven saranasäädöt

Oven käyntivälin tarkastuksen ja saranasäätöjen osalta on olennaista, että ovilehti ei saa ottaa kiinni karmiin. Lisäksi ovilehden ja karmin välisten rakojen on oltava tasaiset. Näin ovi toimii oikein ja pitää kylmän ilman ja vedontunteen poissa paremmin. Myös oven tuuletus toimii tällöin asianmukaisesti. Saranasäädöt tehdään kiristämällä tai löysäämällä saranaruuveja (huolto-ohjeen mukaisesti), mikä puolestaan vaikuttaa ovien käyntivälien suuruuteen oven pysty- ja vaakasuunnassa.

3) Tarkasta oven lukon vastaraudan kireys ja tee säätö tarvittaessa

Oven syvyyssuuntaiseen tiukkuuteen voidaan vaikuttaa vastaraudan säätöpesää säätämällä (huolto-ohjeen mukaisesti). Saat oven tiiviimmäksi kiertämällä lukitusruuveja myötäpäivään. Huomioi, että säätöpesän tulee pysyä samansuuntaisena vastalevyn etureunan kanssa. Vastaraudan liiallista kiristystä tulee kuitenkin välttää, koska liian kireä ovi vaikeuttaa lukitsemista.

4) Voitele oven lukot ja saranat

Oven lukon ja saranoiden voiteluun pätee samat säännöt kuin ikkunoissa. Voitele oven lukko-osat lukkoöljyllä (tai vastaavalla öljyllä) laittaen tippa öljyä vääntönupin juureen, lukon telkiin ja avainpesään. Oven saranoiden ja avainpesän kohdalla suositellaan kuitenkin välttämään liiallista voiteluaineen käyttöä.

Lammin ikkunoiden ja ovien syyshuolto_varaudu talvikauteen