Suuren metsäjätin jalanjäljessä
Suuren metsäjätin (Metsäliiton Teollisuus) vahvuutena on ollut monipuolinen tietämys ja osaaminen raakapuusta nykyaikaisiksi puusepäntuotteiksi. Lammin tuotteiden jalostusketjussa näkyy nuo osaamisen juuret ja perinteet oman aihionvalmistustehtaan laadutetuissa mäntyprofiileissa, joista on vaivatonta valmistaa asiakkaille korkealaatuisia Lammin ikkunoita ja ovia. Yrityksen nykyinen nimi Lammin Ikkuna Oy (brändinimi: Lammin Ikkunat ja Ovet) ja henkilöomistus ovat vuodelta 1998. Vuonna 2007 valmistus sai uusia resursseja ja tilat tuplaantuivat 15.000 neliömetriin, kun sisaryritys Virepuu Oy perustettiin Kangasniemelle ja hankittiin perinteikkäältä ovitehtaalta vapautuneet toimitilat.
Yrityksen alkuajat
Ikkuna- ja ovivalmistus aloitettiin Lammilla 1972 uudessa juuri rakennetussa tehtaassa. Tehtaan oma lämpökeskus valmistui vuonna 1973 ja kaarihalli vuonna 1974. Kaarihalli toimi tuolloin materiaali- ja tuotevarastona. Lahden Ikkunan nimellä yritys valmisti alkuvuosina myös puuportaita ja -kaiteita sekä urakoi vesikattoja. 1970-luvun energiakriisi ja tuotekehitys johtivat omaan eristyslasivalmistukseen ja 70-luvun puolivälissä yrityksessä tehtiin merkittäviä uudelleenjärjestelyjä. Tuolloin valmistus keskittyi energiatehokkaisiin ikkunoihin ja saneerattaviin rakennuksiin. Mittava tuotantotilojen laajennus toteutettiin vuonna 1976. 70-luvun lopulle tultaessa teollinen ikkunoiden ja ovien valmistus mittatilaustyönä lähes sarjavalmistuksen omaisesti alkoi ensimmäisen Suomessa, Suomi-neidon keskipisteen lähellä Lammilla.
80-luku oli uudistumisen aikaa
15.12.1980 Lammin tehdas siirtyi Metsäliiton Teollisuus Oy:n omistukseen, jolloin ovivalmistus, sahaaminen ja eristyslasien valmistus siirrettiin suurempiin yksiköihin. Lammilla valmistettavat tuotteet täydensivät Metsäliiton Vääksyn tehtaiden suurten sarjatilausten vakiotuotteitta energiatehokkailla ja mittatilaustyönä valmistettavilla ikkunoilla. Jo vuonna 1983 koko tuotantoprosessi perustui täysin sarjavalmistuksen omaiseen yksilölliseen mittatilaustuotantoon. Pitkälle kehitetty suunnittelu ja valmistuksen tekniikka mahdollisti mittatilausikkunalle ainoastaan kahden päivän läpimenoajan. 1980-luvun puoliväliin tultaessa sekä Lammin että Vääksyn tehtaisen ikkunatuotannosta 2/3 osaa valmistettiin yksilöllisesti tilauspohjaisesti. 80-luvulla ikkunoiden varustelu ja laatu parani, minkä lisäksi Lammilla tehtiin erilaisia investointeja: 1985 valmistui uusi maalaamo ja 1989 rakennettiin sosiaalitilat henkilökunnalle ja iso tuotantotilojen laajennus.
Tekniikan ykkönen
Lammilla otettiin ensimmäisenä Suomessa käyttöön elektrostaattinen kellomaalaus puuosille. Sveitsiläinen tekniikka oli maailman huippua ja johti siihen, että lähes kaikki Lammin ikkunat peittomaalattiin. Samaan aikaan tehtiin aikakauden merkittävin tuotetekninen muutos, kun aloitettiin puualumiini-ikkunoiden valmistus. 1980- ja 1990-luvun taitteessa syntyi merkittävä määrä patenttihakemuksia, jotka poikivat patenttien ohella useita hyödyllisyysmalleja. Aikakautensa merkittävimpiä tuotantoteknisiä investointeja oli myös puitetyöstölinja, jossa oli myös patentoitua tekniikkaa. Vuonna 1993 Metsäliitto keskitti ikkunatuotannon Lammille ja lopetti ikkunavalmistuksen Vääksyn tehtaalla. Motivan järjestämän remontti-ikkunakilpailun voitto vuonna 1996 oli merkittävä kunniamaininta ja osoitus pitkäjänteisestä kehitystyöstä Lammin tehtaalle.
Lammin ikkunoiden ja ovien uusi aika
Vuonna 1998 Lammilla valmistui merkittävä tehdastilojen laajennus ja ikkunaliiketoiminnan omistusjärjestely: Metsäliittoyhtymän aika päättyi, yhtiön nimeksi tuli Lammin Ikkuna Oy ja Wirebo-tuotemerkki vaihtui Lammin-tuotemerkiksi. Vuonna 2007 perustettiin Kangasniemelle sisaryritys Virepuu Oy, joka alkoi valmistaa Lammin ulko-ovet sekä parveke- ja terassiovet. Kangasniemen ovitehdas myös jalostaa Lammin ikkuna- ja oviaihiot. 2000-luvulla Lammin Ikkuna sai useita palkintoja: Vuonna 2007 omistajat valittiin vuoden yrittäjiksi Lammilla, 2008 yritys sai Innosuomi-palkinnon kehittämästään Eko Watti -matalaenergiaikkunasta ja 2010 hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja palkittiin maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.
Kasvua, innovaatioita ja urheilua
Vuosien saatossa Lammin Ikkuna on kasvanut noin 15 miljoonaa liikevaihtavaksi yhtiöksi, joka työllistää noin 100 ikkuna- ja ovialan ammattilaista Lammin ja Kangasniemen tehtailla sekä Espoon myyntinäyttelyssä. Yrityksen tuotteita viedään myös ulkomaille, kuten Ruotsiin, Keski-Eurooppaan, Venäjälle ja Yhdysvaltoihin. Yhtiöllä on paikka monissa alan järjestöissä ja Avainlippu-merkin käyttöoikeus. 2010-luvun merkittävin innovaatio on Signal Window, joka mullisti ikkuna-alaa: innovaatio helpottaa radiosignaalien pääsyä sisätiloihin ikkunoiden ja ovien energiatehokkuudesta tinkimättä. Lammin Ikkuna on toiminut useiden suomalaisten urheilijoiden ja urheiluseurojen tukijana vuosien varrella. Isoin yhteistyö tehtiin naisten painin maailmanmestarin Petra Ollin kanssa. Lammin Ikkunan viimeaikojen merkittävimpiä asiakaskohteita ovat mm. Torni-hotelli Tampereella, Uusi Lastensairaala Helsingissä ja Tikkurilan Kirkko Vantaalla.
Rakennetaan ja remontoidaan – yhdessä!
Asiantuntemuksemme, henkilökohtainen toimintatapamme sekä tinkimätön sitoutumisemme hoitaa jokainen ikkuna- ja ovitoimitus parhaalla mahdollisella tavalla ovat menestyksemme peruspilareita myös tulevaisuudessa. Vahvuutemme on saumaton yhteistyö laajan asiakaskunnan, yhteistyökumppaniemme ja jälleenmyyjiemme kanssa.
Pyydä tarjous Lammilaisista ikkunoista
Suomalaiset ja paikallisesti Lammilla valmistetut ikkunat tehdään mittatilaustyönä juuri sinua varten. Pyydä tarjous ja laitetaan kotisi uuteen uskoon!